KURUMLARARASI YATAY GEÇİŞ (Yurt dışı Üniversitelerden Geçiş)
(1) Genel not ortalamasına göre, yurt içi ve yurt dışındaki diğer yükseköğretim kurumlarında yabancı dil hazırlık sınıfı hariç lisans programlarında en az iki yarıyıl (1 yıl); önlisans programlarında ise en az 1 yarıyıl öğrenim gören öğrencilerin yatay geçiş başvuruları kabul edilebilir. Tıp Fakültesine sadece eğitim öğretim yılı başında yatay geçiş yapılabilir.
(2) Eğitim dili Türkçe olan programlardan zorunlu yabancı dil sınıfı bulunan programlara yapılacak kurumlar arası yatay geçiş başvurularında adayların, İEÜ’nün yapacağı yabancı dil yeterlilik sınavından başarılı olmaları ya da ulusal veya Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından tanınan uluslararası geçerliliği olan yabancı dil sınavlarından belirlenen başarı düzeyinde bir puanı almış olmaları gerekir.
(3) Genel not ortalamasına göre kurumlar arası yatay geçiş başvurusu;
a) lisans programlarına ara dönemlerde yapılamaz.
b) lisans programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yapılamaz.
c) lisans programlarına yalnız öğretim yılları başında (3., 5., 7., 9. yarıyıllarında) yapılabilir.
ç) ön lisans programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına yapılamaz.
d) ön lisans programlarının yalnız 2. ve 3. yarıyıllarında yapılabilir.
Adayın genel not ortalamasının %60’ı ile adayın programın puan türünde yükseköğretime kayıt olduğu yıldaki ÖSYS/YKS puanının %40'ı hesaplamaya dahil edilerek "Başvuru Değerlendirme Puanı (BDP)" tespit edilir.
BDP = |
(Adayın programın puan türünde yükseköğretime kayıt olduğu yıldaki ÖSYS/YKS puanı/560) x 0,4 + (Genel not ortalamasının Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın “4’lük Sistemdeki Notların 100’lük Sistemdeki Karşılıkları” tablosuna göre dönüştürülmüş karşılığı x 0,6) |
Adayın Sıralama Puanına göre adaylar en yüksek puandan en düşük puana doğru sıralanır.
(5) Başarısız dersi/dersleri olan öğrenciler kurumlar arası yatay geçiş başvurusunda bulunabilir.
a) yurt dışındaki üniversiteye başladığı yıl ÖSYS sınavına girmiş olmaları, başvuru yapmak istedikleri programın ilgili puan türünde eşdeğer yurt içindeki diğer üniversitelerin asgari yerleştirme puanına sahip olmaları koşulu aranmaz.
b) geçmek istediği diploma programına eşdeğer yurt içindeki diğer üniversitelerin diploma programlarının en düşük taban puanına eşit veya yüksek olma koşulu aranmaz.
b) Başvuru yapmak istedikleri programın ilgili puan türünde eşdeğer yurt içindeki diğer üniversitelerin asgari yerleştirme puanına sahip olmaları gerekir.
c) Başarı sıralaması şartı aranan programlara başvuru için öğrencinin yükseköğrenime başladığı yıl, kayıtlı olduğu üniversitenin Yükseköğretim Kurulunca esas alınan sıralama kuruluşlarının belirlediği dünya sıralamalarında ilk dört yüzlük dilim içerisinde yer alması ve “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik’te belirtilen dönem/sınıf ve başarı şartlarını sağlaması gerekir. Başarı sıralaması şartı aranan programlara başvurularda, öğrencinin kayıtlı olduğu üniversitenin ilk dört yüzlük dilim dışında kalması halinde ise; ortaöğretimini Türkiye’de tamamlayanların her halükarda merkezi yerleştirme sınavına girmiş ve kayıt yılı itibarıyla başarı sıralaması şartı aranan programın ilgili puan türünde başarı sıralaması şartını sağlamış olması, ortaöğretiminin en az son iki yılını yurt dışında tamamlayanların ise kayıt oldukları diploma programının, hazırlık sınıfı hariç en az dört yarıyılını başarıyla geçmiş olması gerekir.
(Yurt Dışı Üniversiteye 09.04.2021 tarihinden sonra kayıt yaptıran öğrenciler için Üniversitenin dünya sıralamasında ilk dört yüzlük dilim içerisinde olması şartı aranmaktadır. Yurt Dışı Üniversiteye 09.04.2021 tarihinden önce kayıt olan öğrencilerin ise ilgili yıldaki ÖSYS/YKS Kılavuzlarında yer alan şartları sağlamaları gerekmektedir.)
BAŞARI SIRASI KOŞULU ARANAN BÖLÜMLER
KİMLER YATAY GEÇİŞ YAPAMAZ?
- Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptırmış adaylar merkezi yerleştirme puanına göre (EK Madde 1 kapsamında) yatay geçiş başvurusu yapamazlar.(KKTC ve ÖSYS Kılavuzunda yer alan yurt dışı yükseköğretim kurumları hariç)
- ÖSYS'ye girip Türkiye'de veya KKTC'de bir yükseköğretim kurumuna yerleşen ancak kayıt yaptırmadan kendi imkanlarıyla yurt dışı yükseköğretim kurumunda öğrenime başlayanlar merkezi yerleştirme puanına göre (EK Madde 1 kapsamında) yatay geçiş başvurusu yapamazlar.
- Akademik nedenlerle ya da disiplin cezası alarak uzaklaştırılmış olanlar,
- Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından tanınmayan bir üniversitede öğrenim görenler veya Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) belirlediği usullere göre o üniversiteye yerleştirilmeyen öğrenciler,
- İki yıllık yüksek öğretim programlarında öğrenim gören veya bu programlardan mezun olan öğrenciler, dört yıllık lisans programlarına yatay geçiş yapamazlar.
Üniveritemizde Uluslararası geçerliliği olan sınavlar hakkında bilgi almak için TIKLAYINIZ.
Geçerli yabancı dil belgesi olmayanlar İEÜ Yabancı Diller Yüksekokulu’nun İngilizce Yeterlik Sınavına girerler.
BASVURU VE DEĞERLENDİRME TAKVİMİ