Ders Muafiyetleri (Lisans ve Önlisans)

Daha önce herhangi bir üniversitede yükseköğretim programlarında öğrenim görenler bu programlarda almış oldukları derslerden muafiyet almak için başvurabilirler.
Kurs ve/veya sertifika programı niteliğindeki eğitim programlarından alınan dersler yükseköğretimde dikkate alınmaz.

DERS MUAFİYETİ VERİLME KOŞULLARI

• Bir üniversitede dereceye yönelik eğitim-öğretim programından mezun olanların aldıkları dersler, dereceye yönelik ikinci bir öğretim programında sayılamadığından bu öğrencilere Ortak Zorunlu Dersler hariç diğer derslerden muafiyet verilmez. Bu öğrencilere ders içerikleri ve haftalık saatlerinin uyumlu olması halinde istekleri üzerine yalnız Ortak Zorunlu Derslerden (Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi İngilizcede Akademik Beceriler ve İngilizce) muafiyet verilebilir.
  • Bir üniversitenin her hangi bir programına kayıtlı iken kaydı silinip ÖSS’ye tekrar girerek Üniversitemize kaydını yaptıran öğrencilerin muafiyet talepleri değerlendirilir. Bu öğrencilere muafiyet verilecek derslerin toplam kredisi, (Ortak Zorunlu Dersler hariç) öğrenim gördüğü bölümün/programın öğretim planlarında yer alan derslerin toplam kredisinin %10’unu geçemez.

Örn, dört yılda toplam 150 kredilik ders alınması öngörülen bir bölümde en fazla 15 kredilik dersten muafiyet verilebilir.

• Çift Anadal Programı(ÇAP) veya Yan Dal Programı(YDP) derslerinden muafiyet istenmesi halinde aynı kurallar bu programlarda yer alan dersler için de uygulanır.
  • Lisans kademesinde alınan dersleri yalnız lisans kademesi derslerine, ön lisans kademesinde alınan dersler yalnız ön lisans kademesi derslerine sayılabilir.
  • Daha önceki öğrenimi esnasında başka bir üniversitede alıp başarılı oldukları halde o dersi/dersleri Üniversitemizde bir kez alan öğrencilerin sonradan muafiyet talepleri değerlendirilemez.
  • Muafiyet verilen dersler, ilgili dönemde öğrencinin transkriptine işlenir ve “EX-Muaf ” notu verilir.

BAŞVURU İŞLEMİ İÇİN GEREKLİ BELGELER

BAŞVURU TARİHİ VE YERİ

En geç ders kayıtlarının sona erdiği tarihe kadar Kayıt Kabul Müdürlüğü’ne başvurular yapılır.