Bizi takip edin
|
EN

Öğrenci İşleri Müdürlüğü

BİLİMSEL ÇALIŞMALAR TEŞVİK USUL VE ESASLARI


Amaç ve Kapsam
Madde 1
- (1) Bu usul ve esaslar, İzmir Ekonomi Üniversitesinde tam zamanlı akademik ve idari personelin etki değeri yüksek bilimsel çalışmalar yapmaya teşvik edilmesine ilişkin usul ve ilkeleri belirlemeye yönelik olup, bu amaç çerçevesinde yapılacak işlemleri kapsar.

 

Dayanak

Madde 2- (1) Bu usul ve esaslar, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu, Üniversitelerde Akademik Teşkilat Yönetmeliği, Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliği ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Ana Yönetmeliği hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

 

Tanımlar

Madde 3- (1) Bu usul ve esaslarda geçen; 

a) AHCI: Sanat ve Beşeri Bilimler Endeksi (Art and Humanities Index)’ni,

b) BÇTK: İzmir Ekonomi Üniversitesi adresli bilimsel çalışmalara yapılacak teşvik miktarı “Bilimsel Çalışma Teşvik Katsayısı” sını,

c) CPCI-S: Konferans Bildirileri Atıf Endeksi (Conference Proceedings CitationIndex- Science)’ni,

ç) CPCI-SSH: Sosyal ve Beşerî Bilimler-Konferans Bildirileri Atıf Endeksi (Conference Proceedings Citation Index- Social Science & Humanities)’ni 

d) ESCI:    Yeni Kaynaklar Atıf Endeksi (Emerging Sources Citation Index)’ni

e) Fakülte Dekanı/Yüksekokul Müdürü/Meslek Yüksekokul Müdürü/Enstitü Müdürü: İzmir Ekonomi Üniversitesi Fakülte Dekanı/Yüksekokul Müdürü/Meslek Yüksekokul Müdürü/Enstitü Müdürünü,

f) Fikri ve sınai mülkiyet hakları: ulusal/uluslararası patent ve faydalı model belgelendirme basamaklarını,

g) İEÜ: İzmir Ekonomi Üniversitesi’ni

ğ) Mütevelli Heyet: İzmir Ekonomi Üniversitesi Mütevelli Heyetini,

h) Rektör: İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü'nü;

ı) SCOPUS:    Elsevier Scopus veri tabanını,

i) Senato: İzmir Ekonomi Üniversitesi Senatosu'nu;

j) Uluslararası düzeyde yayın: Clarivate Web of Science (WoS) ve Elsevier SCOPUS veri tabanlarınca taranan bilimsel yayını,

k) WoS ISI: Web of Science veri tabanını,

l) WoS Q1: İlk çeyreklik dilimde yer alan etki faktörü en yüksek %25’lik dilimdeki dergileri,

m) WoS Q2: İkinci çeyreklikte yer alan etki faktörü açısından orta üstte yer alan %25-%50 arasındaki dergileri.  

n) WoS Q3: Üçüncü çeyreklikte yer alan etki faktörü açısından orta altta yer alan %50- %75 arasındaki dergileri, 

o) WoS Q4: Dördüncü çeyrekte yer alan etki faktörü açısından en düşük dilimde yer alan %75- %100 arasındaki dergileri,

ifade eder.

 

Bilimsel Çalışmaların Tanımı ve Sınıflandırılması

Madde 4- (1) İEÜ adresli uluslararası bilimsel yayınlar ve ulusal/uluslararası fikri ve sınai mülkiyet hakları teşvik kapsamındadır.

 

Tam Makalelerde Ödeme Esasları                                         
Madde 5-
(1) İEÜ adresli bilimsel çalışmalara yapılacak teşvik miktarı BÇTK değeri ile bilimsel çalışmanın etki göstergesinin çarpımı ile belirlenir.

(2) BÇTK, WoS’ta Q1 dergilerde yayınlanan makalelere ödenen azami teşvik miktarına eşit olacak şekilde her yıl Eylül ayı içerisinde Rektörün önerisi ve Mütevelli Heyet onayı ile belirlenir.

(3) İEÜ adresli yayınlarda Uluslararası düzeyde tam veya derleme makale yayın yapan her bir akademik/idari personelin alabileceği azami teşvik miktarı aşağıda verilmektedir. Dergi birden fazla Q sınıfı altında listeleniyorsa, göstergesi yüksek olana göre ödeme yapılır.

Sınıf

Gösterge

(Gösterge x Katsayı)

WoS Q1

1

1xBÇTK

WoS Q2

0.8

0,8xBÇTK

WoS Q3 ve AHCI

0,5

0,5xBÇTK

WoS Q4

0,3

0,3xBÇTK

SCOPUS ve ESCI

0,2

0,2xBÇTK

 

(4) Yazar sayısına göre yayınlar için yapılacak teşvik ödeme yüzdeleri aşağıdaki tabloda verildiği biçimdedir. 

 

İEÜ Dışından Yazar Sayısı

İEÜ Yazar Sayısı

 

0

1

2

3

4

5

 

1

%100

%72

%44

%32

%24

%20

 

2

%60

%44

%34

%26

%22

 

 

3

%40

%32

%26

%22

   

 

4

%30

%26

%22

     

 

5

%24

%20

       

 

6

%20

         

 

 
 

(5) 7 (yedi) ve daha fazla yazarlı uluslararası yayınlar için kişi başına düşen teşvik miktarı bu kapsamdaki ilgili dergi sınıfına verilen en yüksek ödülün toplam yazar sayısına eşit şekilde bölünmesiyle elde edilir. Kişi başına düşen teşvik miktarının 0,01xBÇTK altında olduğu durumlarda ödeme yapılmaz.

(6) Bir yazarın aynı dergideki her bir yayını ayrı ayrı ödüllendirilir.

(7) Bir yayın yalnızca bir defa ödüllendirilir.

(8) Web of Science (WoS) ve Elsevier SCOPUS endeksleri tarafından henüz taranmamış bilimsel yayınlar önceden ödüllendirilmez.

(9) (WoS ve Elsevier SCOPUS endeksleri tarafından tarandığı halde yazarlardan editörlük veya basım ücretleri (handling fee, page charge, article processing charge, makale gönderim ücreti v.b.) talep eden dergilerde yayınlanan tam makaleler teşvik kapsamı dışındadır. Ancak, başvuru ya da teslim ücreti talep eden dergilerde yayınlanan tam makaleler ile TÜBİTAK–ULAKBİM Uluslararası Bilimsel Yayınları Teşvik Programı kapsamında yer alan dergiler bu yönerge kapsamında teşvik edilir.

 

Konferans Bildirileri, Teknik Not, Editöre Mektup, Vaka Takdimi, Tartışma, Araştırma Sonuçlarının Ön Duyurusu vb. Yayınlar Ödeme Esasları
Madde 6-
  (1)  WoS endeksleri (CPCI-S, CPCI-SSH) tarafından taranan bilimsel içerikli bir konferans bildiri kitabında bildirisi yayınlanan veya veya WoS endekslerince taranan dergilerde, teknik not, editöre mektup, vaka takdimi, araştırma sonuçlarının ön duyurusu, düzeltme, hikâye, kitap, film ve yazılım eleştirisi, bilimsel mektup, senaryo, v.b. bilimsel yayınlar yapan, her bir akademik/idari personel azami 0,12xBÇTK üzerinden aşağıda belirtilen oranlarda ödüllendirilir.

 

İEÜ Dışından Yazar Sayısı

 

İEÜ Yazar

Sayısı

 

0

1

2

3

1

%100

%80

%50

%35

2

%75

%55

%37,5

 

3

%50

%35

 

 

4

%35

 

 

 

 

(2) 5 (beş) ve daha fazla yazarlı uluslar arası yayınlar için kişi başına düşen teşvik miktarı bu kapsamdaki en yüksek ödül olan 0,12xBÇTK’nin toplam yazar sayısına eşit şekilde bölünmesiyle elde edilir. Kişi başına düşen teşvik miktarının 0,01xBÇTK altında olduğu durumlarda ödeme yapılmaz.

(3) Konferans bildirisi ile teşvikten yararlanabilmek için bildiri sunumunun yapıldığının belgelendirilmesi şarttır.

(4) Yayınlara yapılacak ödemelerde bu usul ve esasların beşinci maddesinin 6 ve 8. hükümleri aynen geçerlidir.

 

Kitap, Kitap Editörlüğü, Kitapta Kısım/Bölüm Ödeme Esasları
Madde 7-
(1) WoS endeksleri tarafından taranan akademik içerikli her bir kitap için 1xBÇTK, kitap veya bilimsel içerikli dergi özel sayı editörlüğü için 0,5xBÇTK, kitapta bölüm veya kısım için 0,3xBÇTK esere katkı yapan İEÜ akademik/idari personeli arasında eşit olarak paylaştırılır. Bu durumların iki ya da daha fazlası aynı kitapta yer aldı ise yukarıdaki teşvik ödüllerinden en yüksek olanı verilir.

(2) Bir eser yalnızca bir defa ödüllendirilir.

(3) WoS endeksleri tarafından henüz taranmamış kitaplar önceden ödüllendirilmez.

(4) Ödüle esas eser, orijinal bir kopyası ilgili makamda kalacak şekilde başvuru ile birlikte teslim edilmelidir.

 

Fikri ve Sınai Mülkiyet Unsurları Ödeme Esasları

Madde 8- (1) İEÜ çalışanlarına uygulanacak fikri ve sınai mülkiyet unsurları teşvik miktarları, uluslararası patent, ulusal patent ve faydalı model olarak üç kategoriye ayrılır.

(2) İEÜ adresli tescillenen fikri ve sinai mülkiyet unsurlarında azami teşvik miktarları aşağıda verilmektedir.

Sınıf

Kişi başına ödenen azami teşvik tutarı

Uluslararası Patent

2xBÇTK

Ulusal Patent

1,2xBÇTK

Faydalı Model

0,6xBÇTK

 

(3) Patentlerde Üniversite buluşcusu olarak birden fazla ismin olması durumunda teşvik miktarı buluşçu sayısına eşit şekilde bölünür. Patent başvurusu hem ulusal hem de uluslararası olarak yapıldıysa, sadece uluslararası başvuru değerlendirmeye alınır. Fikri mülkiyet teşvik ödemeleri başvuru fazlarına göre yapılır. Tamamlanan başvuru fazlarına göre ödeme oranları aşağıdaki tabloda verilmektedir.

Patent/Faydalı Model

Buluş Bildirim Formunun İletilmesi

Şekli İnceleme Uygunluğu Bildirimi

Araştırma Raporu Sonucunun Gelmesi

İnceleme Raporu Sonucunun Gelmesi

Tescil Belge Kararı Gelmesi

Patent

%10

%10

%15

%15

%50

Faydalı Model

%10

%20

%20

YOK

%50

 

 

Madde 9- (1) Bir akademik yılda Madde 5 kapsamında yer alan iki tam WoS Q1 Sınıf makalesi yayınlanan akademik personelin, ilgili Fakülte Dekanı/Yüksekokul Müdürü/Meslek Yüksekokul Müdürü/Enstitü Müdürü’nün onayı ile yayını takip eden akademik yılda ders yükü 1/4 -1/3 oranlarında azaltılabilir.

 

Madde 10- (1) Bu usul ve esaslarda belirtilen teşvikten yararlanabilmek için teşvike esas olan yayında, yazarı ile birlikte eserin yayınlandığı dilde İEÜ’nün adının tamamının (Örneğin İngilizce yayınlarda Izmir University of Economics, Türkçe yayınlarda İzmir Ekonomi Üniversitesi olarak), kısaltılmadan ve bağımsız bir bütünlük içinde açıkça belirtilmesi zorunludur. Tek bir dergi/kitap/bildiri kitabı içinde birden fazla teşvike esas yayın olması durumunda, her yayında İEÜ’nün adının ayrıca belirtilmiş olması gereklidir. Yalnızca İEÜ’nün adının belirtildiği yayına ödeme yapılır.

(2) İEÜ’de tam zamanlı akademik/idari personel iken, bu usul ve esaslar kapsamına dahil olan bilimsel çalışma başvurusu kabul edilmiş olanların, yürüttüğü bilimsel çalışmalarında İEÜ adını belirtmiş olmaları halinde İEÜ ile ilişiği kesilmiş olsa bile ödemeleri yapılır.

(3) Bilimsel çalışmalar teşvik başvuruları, ilgili veri tabanlarına giriş tarihini izleyen yılın sonuna kadar kabul edilebilir.

 

Madde 11- (1) Uluslararası bilimsel yayınlara teşvik programı kapsamında yapılacak yazılı başvurular, teşvike esas ilgili yönerge hükmü, bilimsel yayının bir kopyası, bilimsel yayının WoS veya SCOPUS endekslerince tarandığını gösterir çıktı eklenerek, ilgili bölüm başkanı ve dekanın onayını takiben Akademik İşlerden Sorumlu Rektör Yardımcısının onayına sunulur.

 

Madde 12- (1) Bu usul ve esaslarda yer almayan veya ancak Üniversitenin saygınlığına ve tanınırlığına büyük oranda katkı sağladığı tespit edilen üstün nitelikli bir eser veya hizmet Rektörlüğün önerisi ve Mütevelli Heyetin kabulü ile Mütevelli Heyetin belirleyeceği miktarlarda ödüllendirilebilir.

 

Yürürlük
Madde 13
- (1) Bu usul ve esaslar Mütevelli Heyeti tarafından kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.

 

Yürütme
Madde 14-
(1) Bu usul ve esasları İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü yürütür.


09.02.2012 tarih ve 186-A/8 sayılı Senato kararı ve 20.03.2012 tarihli ve 19 sayılı Mütevelli Heyet kararıyla yürürlüğe girmiş olan Üniversitemiz “Bilimsel Yayınlar Teşvik Esasları”nın yürürlükten kaldırılarak bu usul ve esaslar 02.02.2024 tarih ve 86 sayılı Mütevelli Heyet kararı ile verilen yetki kapsamında,21.02.2024 tarih ve 524-2024/04-C/1 sayılı Senato kararı ile yürürlüğe girmiştir. 

 

 



İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.